Γιώτα Γιάννα: Πέθανε σε ηλικία 95 ετών η «Ελληνίδα Janis Joplin»

Η Γιώτα Γιάννα ξεχώρισε για τη μοναδική φωνή της και την αυθεντική προσωπικότητά της.

Πέθανε σε ηλικία 95 ετών η ασυμβίβαστη και πληθωρική τραγουδίστρια Γιώτα Γιάννα.

Η αξέχαστη τραγουδίστρια και εκπληκτική δεξιοτέχνης της φυσαρμόνικας γεννήθηκε το 1928 στους Αμπελόκηπους, αφήνοντας πίσω της μία ολόκληρη ιστορία στον χώρο της μουσικής.

Την έχουν χαρακτηρίσει η «Ελληνίδα Jannis Joplin», «η πασιονάρια της λαϊκής πίστας» κατά τον Μάνο Χατζιδάκι και ερμηνεύτρια που «αρπάζει το τραγούδι από τα μαλλιά και το κάνει ολοδικό της», σύμφωνα με τη Λένα Πλάτωνος.

Η Γιώτα Γιάννα, το πραγματικό όνομα της οποίας ήταν Παναγιώτα Γιαννέλου, γεννήθηκε στους Αμπελόκηπους το 1928.

Αν και η Μικρασιάτισσα μητέρα της απεβίωσε νωρίς, η Παναγιώτα μεγάλωσε με τον πατέρα της, ο οποίος ήταν αυτοκινητιστής, και τη μητριά της στους Αμπελόκηπους, όπου και έζησε όλη της τη ζωή.

Η Γιώτα Γιάννα έγινε γνωστή για το μοναδικό ταλέντο της και τη συναισθηματική ερμηνεία των τραγουδιών της. Αρχικά, ξεκίνησε παίζοντας φυσαρμόνικα δίπλα στη Σοφία Βέμπο και η φήμη της έφθασε σε κάθε γωνιά της Αθήνας.

Παρόλο που δεν είχε κυκλοφορήσει δίσκο μέχρι τη δεκαετία του 1980, ήταν πασίγνωστη στο αθηναϊκό κοινό χάρη στις εμφανίσεις της στα μουσικά μαγαζιά της Πλάκας και σε νυχτερινά κέντρα της Εθνικής Οδού.

Η Γιώτα Γιάννα συνεργάστηκε με μεγάλους καλλιτέχνες, από τον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Απόστολο Καλδάρα μέχρι τη Μαρινέλα και τον Γιάννη Πουλόπουλο, τη Γιώτα Λύδια, την Καίτη Γκρέυ, τον Μανώλη Αγγελόπουλο και τη Ρίτα Σακελλαρίου.

Οι συνεργασίες της ανέδειξαν το μοναδικό ταλέντο της και συνέβαλαν στην καθιέρωσή της.

Η Γιώτα Γιάννα, που αγαπούσε να κυκλοφορεί στην Αθήνα με ποδήλατο, ξεκίνησε να ηχογραφεί τραγούδια σε πολλούς δίσκους 45 στροφών κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60.

Η μοναδική φωνή της και ο συναισθηματικός τρόπος ερμηνείας την έκαναν πολύ γνωστή και η Γιώτα Γιάννα αναγνωρίστηκε και επαινέθηκε από κορυφαίους καλλιτέχνες και ποιητές της εποχής.

Ο ποιητής Γιώργος Χρονάς ανέφερε ότι η Γιώτα Γιάννα ήταν μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου και την έκανε μία από τις εφτά ηρωίδες του βιβλίου του «Το μονόπρακτο της Σεβάς Χανούμ», δίνοντας στο δικό της κεφάλαιο τον τίτλο «Το βελούδινο υπόγειο της Γιώτας Γιάννα».

Το 2013 κυκλοφόρησε ο δίσκος της με τίτλο «Τα Μάτια Της Γιώτας Γιάννα», που έφερε νέα αναγνώριση στην ξεχωριστή ερμηνεύτρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ
Νατασα Θεοδωρίδου – Summer Τour 2024 Μαζί της η Αναστασία

Ένα μαγικό καλοκαίρι σχεδιάζει φέτος η Νατάσα Θεοδωρίδου. Ένα καλοκαίρι γεμάτο μουσική, τραγούδια, έρωτα και συγκίνηση, όπως μόνο εκείνη ξέρει. Η κορυφαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια έχοντας στις αποσκευές της, τις αμέτρητες επιτυχίες της και νέα

Περισσότερα»